Brukselka zapiekana

0 (0 ocen)

  • 10 min

Brukselka w chrupiącej skorupce z orzechów i parmezanu

  • 10 min

Składniki:

  • - 500 g brukselki
    - 2 łyżki masła roztopionego
    - sól
    - natka pietruszki
    Posypka
    - 1 łyżeczka tartej bułki
    - 1 łyżeczka startego parmezanu
    - 1 łyżeczka orzechów włoskich

Brukselka zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Brukselkę ugotować w osolonej wodzie.
    - Orzechy włoskie włożyć do woreczka i utłuc tłuczkiem do mięsa lub zemleć w młynku.
    - Połączyć orzechy z parmezanem i bułką tartą.
    - Ugotowaną brukselkę włożyć do naczynia do zapiekania, polać masłem i posypać posypką.
    - Zapiekać przez 15 minut w temp. 200 st.C.
    - Posypać natką pietruszki.

Porady

- Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy