Brukselkowa na rosole

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Dzisiaj zupa brukselkowa. I to nie byle jaka bo na rosole, prawie wołowym. Prawie bo oprócz 500g pręgi dodałam 3 skrzydełka z kurczaka.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 10szt brukselek
    2 marchewki z rosołu
    1 pietruszka z rosołu
    1 ziemniak
    makaron kolanka lub inny
    1,5 litra rosołu

Brukselkowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brukselkowa na rosole 1. Brukselki obieramy z dwóch zewnętrznych liści i ścinamy kawałek głąba. Płuczemy. Część kroimy na połówki i ćwiartki a resztę na talarki. Dodajemy do gotującego się rosołu i gotujemy około 15 minut bez przykrycia następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie dokładamy pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brukselka ma tak intensywny smak i aromat, iż nie potrzeba jej żadnych innych przypraw. Podajemy z makaronem. Jest pysznie.

Komentarze

Podobne przepisy