Brukselkowe pulpeciki z kuskusem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pulpety te robię synkowi, przemycam w nich warzywa i kaszę. Pasują do makaronu.

  • 40 min

Składniki:

  • 15 dag mięsa mielonego (ja daję garść mięsa )
    2-3 brukselki
    mała marchew
    mała pietruszka
    2 łyżki kaszy kuskus
    odrobina bułki tartej lub kaszy mannej
    sól
    pieprz
    posiekany koperek
    liść laurowy
    śmietana i mąka do zagęszczenia sosu

Brukselkowe pulpeciki z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.kuskus zalewamy wodą 1cm nad powierzchnię kaszy i odstawiamy na 5 minut
    2. warzywa ścieramy na tartce o dużych oczkach.
    3. do mięsa dodajemy starte warzywa, kaszę,bułkę lub mannę, doprawiamy solą i pieprzem.
    4. formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do garnka z wrzątkiem, dodajemy listek laurowy, gotujemy ok 15 min do miękkości
    5. pulpety wyjmujemy z garnka. z mąki,śmietany i odrobiny wody robimy zagęstnik do sosu. wlewamy i mieszamy by nie było grudek , dodajemy posiekany koperek, wkładamy jeszcze na pulpety i chwilę podgotowujemy razem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy