Bruschetta z tapenadą po toskańsku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na szybką przystawkę, wyrazistą, nadającą się na różne okazje.

  • 20 min

Składniki:

  • mała puszka anchois
    szklanka drylowanych czarnych oliwek
    2 łyżki kaparów
    sól
    pieprz
    cytryna
    1/3 szklanki oliwy extra virgin
    łyżka brandy
    musztarda do smaku
    2 ząbki czosnku
    pieczywo pełnoziarniste

Bruschetta z tapenadą po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bruschetta z tapenadą po toskańsku 1. Anchois po wyjęciu z puszki osączyłem, pokroiłem na małe kawałki. Oliwki i kapary posiekałem, ząbek czosnku przecisnąłem przez praskę. Dodałem brandy, otartą skórkę z cytryny, a także sok wyciśnięty z cytryny, musztardę. Doprawiłem do smaku szczyptą soli i pieprzem. Całość ponownie posiekałem, dodałem porcjami oliwę. Gotową tapenadę przełożyłem do miski, przykryłem i wstawiłem do lodówki na godzinę.
    Kromki pełnoziarnistego pieczywa natarłem czosnkiem, skropiłem oliwą, nałożyłem na nie pastę. Zapiekałem 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy