Bruschetta ze świeżymi figami, ricottą i syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka do przygotowania przekąska, idealna dla gości oraz na wieczór we dwoje.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 12 kromeczek bagietki
    oliwa dobrej jakości
    150 g ricotty
    3 świeże figi
    kilka łyżeczek syropu klonowego (lub miodu gryczanego)
    świeża rukola

Bruschetta ze świeżymi figami, ricottą i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bruschetta ze świeżym figami 1.
    Bagietkę kroimy na ukos na kromeczki i podpiekamy z obydwu stron na patelni skropionej oliwą, aż się zarumienią i będą chrupkie.

    Rukolę myjemy i suszymy. Układamy ją na talerzu, na którym będziemy podawać kanapki.

    Kromeczki smarujemy ricottą. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na grzankach. Polewamy syropem klonowym lub miodem gryczanym, w obydwu wersjach smakuje wyśmienicie (około łyżeczka na jedną kanapkę).

    Najlepiej smakują podawane od razu po przygotowaniu, z kieliszkiem wina. Jedząc, nakładamy na kanapeczki rukolę, jej smak uzupełnia całość idealnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy