1.BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać cukier. Następnie dodać żółtka i również ubić dalej mikserem. Na samym końcu przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st C. Ostudzić. Przeciąć na pół.
MASA
Śmietankę, cukier, cukier waniliowy i kakao przełożyć do garnka. Wstawić na gaz. Dobrze razem wymieszać. Zagotować. Ostudzić i przełożyć do lodówki na całą noc. Po tym czasie śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Zimną żelatynę wlewać powoli do śmietanki. Cały czas ją ubijać na najwolniejszych obrotach. Dobrze razem połączyć. Ubitą śmietankę podzielić na 2 części. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę ubitej śmietanki, przykryć drugim biszkoptem i na niego wyłożyć pozostałą śmietankę. Na wierzch wysypać startą gorzką czekoladę. Schłodzić.
Komentarze