Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Była dostawa wiejskich brzoskwiń od naszej kochanej rodzinki, zatem trzeba było je jakoś "zagospodarować". I tak powstała pyszna brzoskwiniowa konfitura.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń z własnego ogrodu
    800 g cukru
    2 limonki
    laska cynamonu

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem 1. Brzoskwinie umyłem, blanszowałem, obrałem ze skórki, wypestkowałem. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę. Owoce włożyłem do garnka, zasypałem cukrem, podlałem wodą.
    Gotowałem na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękły. Odstawiłem na noc.

    Limonkę sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w plastry. Dodałem do zimnych brzoskwiń. Wymieszałem, postawiłem garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodałem starty cynamon. Gotowałem jeszcze 10 minut.
    Gorącą konfiturę przełożyłem do wyparzonych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy