Brzoskwiniowe muffinki z dżemem porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciastka są delikatne i lekkie wilgotno i przez to bardzo smaczne:),gościom smakowało:)

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
    1/2 szklanki cukru
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 połówki brzoskwiń w syropie
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
    2 jajka
    100 ml oleju
    12 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki
    1/2 czekolady gorzkiej
    3/4 czekolady białej
    4-5 łyżek mleka

Brzoskwiniowe muffinki z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki oraz cukry,proszek do pieczenia. Wymieszać. Brzoskwinię pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do suchych składników i wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko,syrop z brzoskwiń oraz olej. Wbić jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać zawartość do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre wsypać jeszcze 2 łyżki mąki. Do każdej foremki silikonowej włożyć po 1,5 łyżki ciasta. Na ciasto położyć łyżeczkę dżemu i przykryć wszystko 1,5 łyżki ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec muffinki około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady (każdą osobno), dolewając po około 2 łyżki mleka. Babeczkę polać najpierw ciemną czekoladą a następnie białą, pozostawić do zastygnięcia.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy