Ciasto Brzoskwiniowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Brzoskwinie bardzo lubię .Poza sezonem korzystam z owoców z puszki.Ciasto lekkie i nie za słodkie.

  • 60 min

Składniki:




  • Biszkopt:

    -6 jajek

    -0,5 szklanki maki pszennej

    -2 łyżki kakao

    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    -2 łyżki wody

    -1 szklanka cukru




    Masa brzoskwiniowa:

    -250 g masła

    -480 g odsączonych brzoskwiń z lekkiego syropu

    -1 szklanka lekkiego syropu z brzoskwiń

    -1 galaretka brzoskwiniowa

    -3/4 szklanki cukru pudru

    -2 żółtka




    Pianka:




    -1 szklanka śmietany 30%

    -2 łyżki cukru pudru

    -1 galaretka brzoskwiniowa

    -0,5 szklanki lekkiego syropu z brzoskwiń

    -0,5 szklanki wody




    Ponadto:

    1 galaretka brzoskwiniowa..

Ciasto brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąkę pszenną ,ziemniaczaną i kakao wymieszać a następnie przesiać..Białka ubić utrwalić cukrem,stopniowo dodawać po jednym żółtku .Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką dużej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt nasączyć.
  • 2. Masa brzoskwiniowa:Galaretkę rozpuścić w gorącym syropie.Masło utrzeć z cukrem na puch .Następnie dodać żółtka oraz rozdrobnione blenderem brzoskwinie.Masę połączyć mikserem z lekko tężejącą galaretką.Wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Pianka:Syrop połączyć z wodą,zagotować,rozpuścić galaretkę.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.Połączyć z lekko tężejącą galaretką.Wyłożyć na masę brzoskwiniową.
  • 4. Na zastygniętą piankę wylać ostatnią galaretkę przygotowaną według przepisu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy