Ciasto brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąkę pszenną ,ziemniaczaną i kakao wymieszać a następnie przesiać..Białka ubić utrwalić cukrem,stopniowo dodawać po jednym żółtku .Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką dużej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt nasączyć.
2.Masa brzoskwiniowa:Galaretkę rozpuścić w gorącym syropie.Masło utrzeć z cukrem na puch .Następnie dodać żółtka oraz rozdrobnione blenderem brzoskwinie.Masę połączyć mikserem z lekko tężejącą galaretką.Wyłożyć na biszkopt.
3.Pianka:Syrop połączyć z wodą,zagotować,rozpuścić galaretkę.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.Połączyć z lekko tężejącą galaretką.Wyłożyć na masę brzoskwiniową.
4.Na zastygniętą piankę wylać ostatnią galaretkę przygotowaną według przepisu
Komentarze