BRZOSKWINIOWIEC

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

na zimno i bez pieczenia

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 dużą puszkę brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe
    200 ml śmietanki kremówki
    1 śmietan fix
    ok.350 g herbatników
    4 łyżki mleka
    pól kostki masła

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszyć na drobne kawałki. Zalać je mlekiem i odczekać aż zrobią się miękkie. Potem dodać roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na do formy wyłożonej papierem pergaminowym, rozłożyć równomiernie i dociskać.
  • 2. Mus brzoskwiniowy: Z puszki odłożyć 3 połówki do dekoracji a pozostałość wraz z syropem zmiksować. Jedną z galaretek rozpuścić w 150 ml gorącej wody. Gdy przestygnie połączyć z musem i wylać na spód herbatnikowy jak zacznie tężeć.
  • 3. Masa śmietanowa: Ubijać mocno schłodzoną śmietanę a w połowie ubijanie dodać do niej całe opakowanie śmietan fixu. Gdy będzie sztywna przełożyć na stężały mus brzoskwiniowy.
  • gotowy i do lodówki 4. Na masę śmietanową dać pokrojone odłożone brzoskwinie.
    Pozostałą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć wylać na wierz ciasta i zostawić całość do stężenia najlepiej na całą noc by dobrze się związało.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy