Bucatini z małżami

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 250 g makaronu bucatini
    250 g małż (mogą być mrożone)
    puszka pomidorów krojonych
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    oliwa z oliwek
    sól ,pieprz
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Bucatini z małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na oliwie (ok. 4 łyżek). Dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem 5 min ,po czym dodać wino i posiekany czosnek. Odparować nadmiar płynu.

    W tym czasie ugotować makaron ,odcedzić zostawiając odrobinę wody z makaronu.

    Do sosu dodać małże ,udusić do miękkości ,doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Całość wrzucić do garnka z makaronem ,lekko podgotować pozbywając się nadmiaru płynu. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki ,wymieszać. Podawać ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy