Budyń dyniowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Budyń dyniowo-kokosowy - idealna propozycja dla dużych i małych łasuchów zakochanych w kokosowych smakach.

  • 30 min

Składniki:

  • wiórki kokosowe – 1 szklanka,
    mleko – 1 szklanka plus 30 ml do rozrobienia budyniu,
    cukier – 4-5 łyżek,
    mus dyniowy – ¾ szklanki,
    masło – 75 gr,
    budyń śmietankowy – 1 szt,
    mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
    gorzka czekolada – 200 g
    masło do natłuszczania foremek- 10 g.

Budyń dyniowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe zalać mlekiem i wstawić do lodówki na 12 godzin, aby zmiękły. Następnie zagotować mleko z wiórkami i posłodzić, dodać mus dyniowy i gotować razem przez kilka minut – zmiksować korzystając z blendera. Budyń oraz mąkę kartoflaną rozmieszać w 30 ml mleka i wlać do gotowanej masy. Dodać masło i mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia masła – tak aby od chwili zagotowania budyń gotował się ok. 2 minut. Gotową masę rozlać do natłuszczonych masłem foremek i odstawić do lodówki na 3 godziny.

    Podawać na dużym kleksie z rozpuszczonej, gorzkiej czekolady – dekorować, np. pomarańczami. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy