Budyń jeżynowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Smaczny,domowy bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
    1 szkl. musu z jeżyn
    1 łyżka cukru z wanilią
    2 łyżki mączki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

Budyń jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus z jeżyn otrzymamy poprzez zagotowanie jeżyn z dodatkiem cukru i przetarcie ich przez sito by pozbyć się pestek.
    Odlać 1/2 szklanki mleka,resztę wymieszać z musem jeżynowym,dodać cukier waniliowy i zagotować. Mus jest już słodki więc trzeba spróbować czy taka słodkość nam odpowiada ewentualnie dosłodzić .
    W odlanym mleku wymieszać obie mąki,wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować do całkowitego zgęstnienia budyniu. Budyń rozlać w pucharki,można udekorować jeżynami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy