BUDYŃ NA "Gérard-zie"

0 (0 ocen)

  • 30 min

budyń na "Gérard-zie" .. czyli ciastko francuskie z budyniem i ananasem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 płat gotowego francuskiego ciasta
    1 jajko
    budyń - poniżej przepis
    2 plastry swieżego ananasa

    budyn:
    1 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki krupczatki / mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 żółtko
    2 łyżki masła

Budyń na "gérard-zie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. z ciasta wycinamy 24 kwadraty ... 12 kwadratów kładziemy na papier do pieczenia smarujemy rozmąconym jajkiem,
  • ramki 2. z reszty kwadratów wycinamy ramki ... jak na zdjęciu..
  • ciastko 3. Kładziemy ramki na wcześniej położone kwadraty na papierze do pieczenia ...również smarujemy je jajkiem
  • budyn 4. do środka kwadratów nakładamy wystygnięty budyń

    DOMOWY BUDYŃ:
    Zagotować szklankę mleka , do reszty mleka dodajemy mąki , cukier oraz żółtko - miksujemy żeby nie bylo grudek , do gotującego się mleka dodajemy nasz miks mleczno - jajeczny cały czas mieszając , ja używam zawsze miksera i nie ma wtedy grudek :) miksować do zagotowania ...
    Gdy budyń wystygnie zmiksować go z miękkim masłem :)
  • ciastko 5. układamy na wierz pokrojonego ananasa .. wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 20 minut na 200 stopni .

    Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy