Budyń ryżowy z chia

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny i aksamitny deser ryżowy z dodatkiem prażonej gruszki. Polecam na podwieczorek.

  • 30 min

Składniki:

  • ryż długi 100 gram
    mleko 3,2% 1 szklanka
    miód 2 łyżeczki
    nasiona chia 1 płaska łyżka

    prażona gruszka:

    gruszka 1 duża sztuka lub dwie małe
    miód i masło po 1 łyżce
    cynamon 1 łyżeczka

Budyń ryżowy z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ugotowany ryż na mleku blendujemy na gładką masę z miodem, dodajemy nasiona chia, odstawiamy.
  • 2. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy miód i masło, dodajemy gruszki, dusimy, na koniec dodajemy cynamon.
  • 3. Budyniem napełniamy pucharki, górę dekorujemy prażoną gruszką i rajskim jabłuszkiem.

Komentarze

Podobne przepisy