Budyniowa Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój mąż uwielbia wszytko co robię słodkiego do zjedzenia, ale ta szarlotka smakuje mu najbardziej, a przede wszystkim jest tania i szybko się ją robi:)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    5szklanek mąki
    1 całe jajko i 2 żółtka
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 budynie śmietankowe lub inne wg uznania
    3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 kg jabłek
    Cynamon

Budyniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Zagnieść ciasto i rozdziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy. Następnie obierz jabłka i pokrój w nie grube plastry (ja trę na tarce), wyłóż na ciasto i posyp dużą ilością cynamonu.
    Przygotuj budyń, ale nie według przepisu na opakowaniu. Zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. W reszcie mleka rozpuść budynie i wlej na gotujące się mleko i od razu zdejmij z ognia. Gorący budyń wylej na ciasto i przykryj drugą częścią

Porady

Budyń użyty do ciasta może być w rożnych smakach w zależności od upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy