Mój mąż uwielbia wszytko co robię słodkiego do zjedzenia, ale ta szarlotka smakuje mu najbardziej, a przede wszystkim jest tania i szybko się ją robi:)
40 min
Składniki:
Ciasto:
1 kostka margaryny
5szklanek mąki
1 całe jajko i 2 żółtka
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 budynie śmietankowe lub inne wg uznania
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 kg jabłek
Cynamon
Budyniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Zagnieść ciasto i rozdziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy. Następnie obierz jabłka i pokrój w nie grube plastry (ja trę na tarce), wyłóż na ciasto i posyp dużą ilością cynamonu.
Przygotuj budyń, ale nie według przepisu na opakowaniu. Zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. W reszcie mleka rozpuść budynie i wlej na gotujące się mleko i od razu zdejmij z ognia. Gorący budyń wylej na ciasto i przykryj drugą częścią
Porady
Budyń użyty do ciasta może być w rożnych smakach w zależności od upodobań.
Komentarze