Budyniowe ciastka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Robi się je kilka chwil, polecam dzieciom.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 16 sporych ciasteczek:
    1 paczka budyniu czekoladowego
    2 jajka
    3 łyżki gorzkiego kakao
    250 gramów mąki
    100 gramów mąki
    50 gramów cukru trzcinowego
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    10 kostek białej czekolady
    2 łyżki mleka

Budyniowe ciastka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem i wanilią, powoli dodaję jajka, i dalej ucieram aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Do maślanej masy dodaję mąkę z kakao, proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i solą. Łyżką ucieram dość gęste ciasto, chłodzę je 30 minut w lodówce.
    Blachę do pieczenia wykładam papierem, łyżką nabieram ciasto i formuję ciastka- można też formować je ręcznie. Ciasteczka piekę 15-18 minut w 185 stopniach.
    Rozpuszczam białą czekoladę z mlekiem, polewam nią wystudzone ciastka.

Komentarze

Podobne przepisy