BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne do kawki,pyszne do herbatki,do szklanki mleka...zawsze pyszne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • przepis na 36 szklankowych oczek:
    0.5 kg mąki
    1/2 kostki drożdży
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniiowy
    1/3 kostki margaryny
    szczypta soli
    dodatkowo:budyń waniliowy
    0,5 l mleka do ugotowania budyniu
    2 łyzki cukru do budyniu
    1 łyżka masła
    lukier:
    pól szkanki cukru pudru
    woda9tyle zeby lukier był gęsty)

Budyniowe oczka drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Z mleka,drożdzy,1 szklanki mąki i odrobiny cukru robimy rozczyn,Odstawiamy na ok.30 minut zeby dobrze wyrósł
  • miksujemy 2. Jajka miksujemy z cukrami na puch
  • mieszamy składniki 3. Rozpuszczamy wgarnuszku margarynę,studzimy,wlewamy do dużej miski,dodajemy pozostałe składniki,rozczyn,wymiksowane jajka.
  • wyrabiamy ciasto 4. Wyrabiamy dobrze ciasto.Odstawiamy na 30 minut zeby podroslo
  • wycinamy koła 5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,rozwałkowujemy,szklanką wycinamy koła.
  • nakładamy budyń 6. W garnuszku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Na każde koło na środek wykładamy ok.łyżeczkę budyniu
  • 7. Bułeczki odstawiamy na 15 minut zeby podrosły,po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minutw temperaturze 180 st.

Komentarze

Podobne przepisy