Budyniowiec z gruszkami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto w formie tortu ze świeżymi gruszkami. Na co dzień prowadzę bloga smakujmy.pl

Składniki:

  • 3 szkl mąki krupczatki
    szklanka i 5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 łyżki śmietany
    75 dag pokrojonych w kostkę gruszek
    2 łyżki rodzynek
    5 jajek
    2 op. budyniu śmietankowego

Budyniowiec z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować i przenieść do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej pergaminem. Gruszki i rodzynki wymieszać i rozłożyć na cieście.
    Ubić pianę z białek, dodać 5 łyżek cukru i proszek budyniowy, wymieszać, wyłożyć na owoce, lekko wzruszyć. Piec 50-60 min w temp. 190 st. C. Ostudzone udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy