Bukiet sałat w sosie orzechowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pierwsza myśl to "muszę dać orzechy włoskie", a co dalej to już był eksperyment smakowy, który okazał się całkiem trafiony :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - mix sałat (endywia, zuckerhut cykoria, escarola, radicchio): 0.5 opakowania
    - młoda mała marchewka: 1 sztuka
    - młody mały seler: 0.25 sztuki
    - por mały: 0.25 sztuki
    - mandarynka: 1 sztuka
    - poszatkowany drobny szczypiorek: 1 łyżka
    SOS ORZECHOWY:
    - orzechy włoskie: 2 sztuki
    - oliwa lub olej: 2 łyżki
    - czosnek: 0.5 ząbka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - gorąca woda: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka

Bukiet sałat w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bukiet sałat w sosie orzechowym 1. Sałaty rozkładamy na talerzu. Marchewkę, seler i por, kroimy w julienne (cienkie paski) i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby seler nie ściemniał. Mandarynkę obieramy ze skórki, a następnie bardzo delikatnie zdejmujemy błonki. Pokrojoną marchewkę, seler, por i mandarynkę dodajemy do sałat. Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość polewamy gotowym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przepis ten opublikowałam już wcześniej na swoim blogu Smaczniutkie.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy