Bukiet z jajek

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Są smaczną, ostrą, przystawką na każdym nie tylko karnawałowym przyjęciu:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - majonez: 1.5 łyżki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - ostra papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - Czerwona papryka: 0.25 sztuki
    - natka pietruszki: 0.25 szklanki
    - szynka: 1 plaster

Bukiet z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łyżeczką soli (aby łatwiej się obierały) i łyżeczką octu (aby nie wypłynęło białko w razie ew. uszkodzenia skorupki).
    Następnie ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić w pół. Wydrylować żółtka i dokładnie utrzeć je z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Powstałym farszem wyłożyć jajka i oprószyć ostrą papryką.
    Wypełnione połówki jajek ułożyć obok siebie na talerzyku, udekorować trójkącikami wyciętymi z czerwonej papryki oraz gałązkami zielonej pietruszki.
    Całość udekorować kokardą wykonaną z szynki i małej wykałaczki.
    Sugestie: Bukiet można dodatkowo ozdobić łodyżkami szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy