Bułeczki a'la hot-dog

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pożywna alternatywa zwykłych hot-dogów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 30 g drożdży
    1/2 szkl .mleka
    400 g mąki
    1/2 kostki margaryny
    szczypta cukru
    szczypta soli
    8 parówek
    jajko do posmarowania
    zioła prowansalskie
    Nadzienie:
    25 dkg pieczarek
    25 dkg sera żółtego
    pieprz, kucharek
    olej

Bułeczki a'la hot-dog - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę.W połowie ciepłego mleka wymieszać troszkę drożdży i wlać do mąki.Delikatnie wymieszać i przykryć.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie zagrzać resztę mleka.Dodać pozostałe drożdże z cukrem oraz solą i wlać do ciasta.Wyrobić je wraz z roztopioną i ostudzoną margaryną.
  • 2. Pieczarki kroimy i dusimy na oleju.Ser żółty ścieramy na tartce,
  • 3. Ciasto rozwałkować na cienkie płaty i pokroić na prostokąty.
  • 4. Parówki kładziemy na ciasto, łyżkę pieczarek oraz odrobinę sera, posypać przyprawami, a następnie zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem oraz posypać ziołami.Piec ok 25 min, w temp 180 st.C

Porady

Do hot-dogów świetnie nadaje się zwykły keczup lub sos czosnkowy z odrobiną keczupu dla przełamania ostrości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy