Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać (nie zagotować!), dodać cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i odstawić na kilka minut, wymieszać.
Po przestudzeniu polukrować: cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem pomarańczowym (w takiej ilości, aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach). Posmarować bułeczki lukrem.
2.Mąkę przesiać dodać sól, jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
3.Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować ciasto równomiernie masłem przy pomocy pędzelka. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy zewnętrznym brzegu. Kroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.
4.Cukier puder wymieszać z sokiem pomarańczowym. Po przestudzeniu polukrować bułeczkj.
Komentarze