Bułeczki cynamonowe

0 (0 ocen)

Pysznie pachnące cynamonem bułeczki są doskonałym dodatkiem do kawy i pysznym deserem. m

Składniki:

  • 250 ml/ 1 szklanka mleka
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    125 g roztopionego masła
    szczypta soli
    4 szklanki mąki pszennej
    8 g suszonych drożdży
    Nadzienie:
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki cynamonu
    6 łyżek cukru
    Lukier:
    200 g cukru pudru
    ok. 2 łyżki soku z pomarańczy

Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać (nie zagotować!), dodać cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i odstawić na kilka minut, wymieszać.





    Po przestudzeniu polukrować: cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem pomarańczowym (w takiej ilości, aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach). Posmarować bułeczki lukrem.
  • 2. Mąkę przesiać dodać sól, jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować ciasto równomiernie masłem przy pomocy pędzelka. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy zewnętrznym brzegu. Kroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.
  • 4. Cukier puder wymieszać z sokiem pomarańczowym. Po przestudzeniu polukrować bułeczkj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy