BUŁECZKI DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki,które zawsze się udają.Nadziewane marmoladką i posypane kruszonką.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO-2,5 szklanki mąki
    4 jajka
    10 łyżek cukru
    0,5 kostki margaryny
    2 szklanki mleka
    10 dkg,drożdży
    cukier waniliowy
    KRUSZONKA
    0,5 kostki margaryny
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru pudru
    (marmolada do nadziewania)

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 szklanki mleka rozmieszać z drożdżami dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki,odstawić do wyrośnięcia.Przesiać mąkę do miski,dodać roztopioną margarynę z mlekiem i z cukrem(przestudzone)-cukier waniliowy,jajka roztrzepane i zaczyn drożdżowy.Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki-w razie potrzeby dodać mąkę.Odstawić do wyrośnięcia.Formować bułeczki nadziewając marmoladką i układać na blaszkę.Kiedy podrosną posypać kruszonką zrobioną z margaryny,mąki i z cukru pudru.Piec na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy