Bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Średni

Bułeczki zawsze się udają i są przepyszne.

  • Średni

Składniki:

  • - drożdże: 4 dekagramy
    - mleko: 0.25 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mąka: 70 dekagramów
    - margaryna: 125 gramów
    - jajka: 3 sztuki

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dobrze połączyć z 2 łyżkami mąki, mlekiem i łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godz.
  • 2. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Dodać roztopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
  • 3. Następnie ponownie zagnieść ciasto i formować niewielkie bułeczki. Nadziewać dżemem lub kremem czekoladowym bądź wg własnych upodobań. Posypać odrobiną maku. Piec 30 min w temp. 170st.

Komentarze

Podobne przepisy