Bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

Pyszne, kruche, doskonałe z masłem i dżemem z domowej spiżarni

Składniki:

  • zaczyn:
    5 dag drożdży świeżych
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    3 czubate łyżki mąki

    ciasto:
    1/2 kg mąki
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    sól
    zaczyn

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn rozrabiamy w małej miseczce i pozostawiamy do podwojenia objętości.
    Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, margarynę i sól, całość ugniatamy, na końcu wlewając gotowy zaczyn.
    Dokładnie mieszamy i formujemy bułeczki, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny przykrywając lnianą ściereczką.
    Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 15-20 minut, aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy