Bułeczki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

Zwyczajne, drożdżowe bułeczki z makiem, który podkreśla smak. Domowe mogłabym jeść na okrągło, wystarczy odrobina prawdziwego masła i herbata :)

Składniki:



  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    25g drożdży
    3 łyżki cukru
    1 łyżka śmietany 12%
    3 jajka
    50g masła
    1/2 łyżeczki soli
    mak

Bułeczki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min. W tym czasie przesiać mąkę, do której dodać pozostały cukier, sól, rozpuszczone przestudzone masło i jajka roztrzepane ze śmietaną i mlekiem. Należy odlać samych jajek 2 łyżki do posmarowania. Kiedy drożdże ruszą, wlać zaczyn do przygotowanych składników. Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok 1godz.
  • 2. Po tym czasie zagnieść jeszcze raz ciasto, ale krótko. Podzielić ciasto na 10 części i formować kulki. Układać na blaszce i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować odłożonymi jajkami i posypać makiem. Piec w 180*C przez ok 15 min. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy