1 kg mąki pszennej
220 g cukru
500 ml mleka
pół kostki drożdży ( 50 g)
2 żółtka
pól kostki margaryny
szczypta soli
0,5 kg owoców- u mnie truskawki- ale mogą być każde inne dowolne
kruszonka:
130 g mąki
65 g cukru
65 g margaryny
Bułeczki drożdżowe z owocami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka
robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem,
żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto.
Dodajemy
wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto
dzielimy
na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła,>
odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż>
koła robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze
na> 15 minut do podrośnięcia.
Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe>
wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.
Komentarze