BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI POD KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Do szklanki mleka idealne śniadanie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    220 g cukru
    500 ml mleka
    pół kostki drożdży ( 50 g)
    2 żółtka
    pól kostki margaryny
    szczypta soli
    0,5 kg owoców- u mnie truskawki- ale mogą być każde inne dowolne
    kruszonka:
    130 g mąki
    65 g cukru
    65 g margaryny

Bułeczki drożdżowe z owocami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka
    robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.
    Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem,
    żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto.
    Dodajemy
    wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto
    dzielimy
    na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła,>
    odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż>
    koła robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze
    na> 15 minut do podrośnięcia.
    Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe>
    wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy