1 i 1/2 szklanki puree z dyni
4 szklanki mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 25 g zwykłych
3-5 łyżek zimnej wody
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki oliwy
Bułeczki dynie z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże lub rozkruszamy z mąką świeże. Dodajemy roztarte oregano, oliwę, sól i puree. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dzielimy i formujemy bułeczki. Bułeczkę układamy na dratwie i tworzymy wzór na krzyż obracając bułeczkę.Warto dratwę zamoczyć w oleju by nie przywarła zbytnio do ciasta, wiążemy sznurek. Bułeczki odstawiamy na kolejne 10 minut. Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Komentarze