Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży ,niewielkiej ilości letniej mleka,cukru i odrobiny mąki zrób zaczyn i pozostaw na 10-15 minut.Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę,dodaj puree z dyni,zaczyn,olej,sól i wlej pozostałe mleko.Ciasto zagnieć i pozostaw pod przykryciem na 2 godziny ,po tym czasie ponownie wyrób ciasto,przykryj ściereczką i zostaw na godzinę.Z ciasta formuj małe okrągłe bułeczkii ułóż je na blasze wyłożone papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem ze śmietaną.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Po upieczeniu bułki przełóż na metalową kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarze