Bułeczki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, wodę, masło i cukier wymieszać. Wsypać drożdże, ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać jajko, mąkę i sól, dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczone bułeczki wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! (inpiracja/ źródło: Moje Wypieki)
Komentarze