Bułeczki hamburgerowe

0 (0 ocen)

Mięciutkie i puszyste bułeczki, bez zapychaczy i spulchniaczy. Domowe, zdrowe łatwe i przyjemne! Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szkl. letniej wody
    1/3 szkl. mleka w proszku
    2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
    1,5 łyżki cukru
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka drożdży suchych
    1 jajko
    2,5 szkl. mąki pszennej

    Dodatkowo:
    1 łyżka mleka
    sezam do posypania
    1 żółtko

Bułeczki hamburgerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę, masło i cukier wymieszać. Wsypać drożdże, ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać jajko, mąkę i sól, dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczone bułeczki wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! (inpiracja/ źródło: Moje Wypieki)

Komentarze

Podobne przepisy