Moja rodzinka uwielbia swojskie bułeczki, dlatego chętnie je przygotowuję i sporo przy nich eksperymentuję. Znikają w mgnieniu oka i nie mają żadnych ulepszaczy.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 kg mąki pszennej,
1i1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
4 dag drożdży,
5 dag margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
szkl. mleka.
Bułeczki jogurtówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wymieszać ze solą. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Odstawić na 5 min. Do mąki dodać jogurt, zimną stopioną margarynę oraz drożdże. Wyrabiać ok. 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić na godz do podwojenia objętości. Następnie ciasto zagnieść do środka, uformować bułeczki (ok.24szt) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na 10 min. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 200st.
Komentarze