Domowe pieczywo zamiast napompowanych sklepowych bułek, polecam szczególnie miłośnikom kminku :)
Składniki:
250 g mąki pszennej chlebowej typ 650 + odrobina na podsypanie
20 g otrąb pszennych
1,5 łyżeczki drożdży instant
2/3 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku
180 ml letniej wody
kilkanaście kropli oleju do posmarowania miski
Bułeczki kminkowe z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe suche składniki, wymieszałam.
2.Mieszając łyżką dolałam partiami wodę, a następnie ręką wyrobiłam gładkie ciasto – od chwili, kiedy ciasto przestało się kleić do rąk, wyrabiałam na stolnicy przez 6 minut.
3.Miskę wysmarowałam olejem, włożyłam do niej ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto przebiłam ręką, lekko przegniotłam, podzieliłam na 4 części i uformowałam owalne bułeczki.
5.Bułeczki ułożyłam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do kolejnego wyrastania.
6.Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 stopni z termo obiegiem, wstawiłam do niego blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami i piekłam je przez 20 minut (można troszkę dłużej) – patyczkiem sprawdziłam, czy w środku są już suche.
Wystudziłam na kratce kuchennej.
Porady
Do bułeczek można dodać kminek niemielony oraz zmniejszyć ilość soli.
Komentarze