Bułeczki kminkowe z otrębami

0 (0 ocen)

Domowe pieczywo zamiast napompowanych sklepowych bułek, polecam szczególnie miłośnikom kminku :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650 + odrobina na podsypanie
    20 g otrąb pszennych
    1,5 łyżeczki drożdży instant
    2/3 płaskiej łyżeczki soli
    1 łyżeczka mielonego kminku
    180 ml letniej wody
    kilkanaście kropli oleju do posmarowania miski

Bułeczki kminkowe z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sypkie składniki w misce 1. Do miski przesiałam mąkę, dodałam pozostałe suche składniki, wymieszałam.
  • Wyrobione na stolnicy ciasto 2. Mieszając łyżką dolałam partiami wodę, a następnie ręką wyrobiłam gładkie ciasto – od chwili, kiedy ciasto przestało się kleić do rąk, wyrabiałam na stolnicy przez 6 minut.
  • Ciasto odłożone do wyrastania 3. Miskę wysmarowałam olejem, włożyłam do niej ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • Uformowane bułeczki 4. Wyrośnięte ciasto przebiłam ręką, lekko przegniotłam, podzieliłam na 4 części i uformowałam owalne bułeczki.
  • Bułeczki przed ostatnim wyrastaniem 5. Bułeczki ułożyłam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do kolejnego wyrastania.
  • Po wyjęciu z piekarnika 6. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 stopni z termo obiegiem, wstawiłam do niego blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami i piekłam je przez 20 minut (można troszkę dłużej) – patyczkiem sprawdziłam, czy w środku są już suche.
    Wystudziłam na kratce kuchennej.

Porady

Do bułeczek można dodać kminek niemielony oraz zmniejszyć ilość soli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy