Buleczki maślane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatny maslany smak sprawia, ze mozna.je spozywac na slodko jak i z dodatkiem ulubionej wedliny badz sera.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok 150 świeżych drożdży,
    200ml mleka ciepłego,
    1 jajko,
    Szczypta soli,
    Łyżeczka cukru,
    450-500gr mąki pszennej,
    Ok 3 łyżki miękkiego masła,

Buleczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i jajko oraz masło, delikatnie mieszamy składniki dłonią, w kubeczku mieszamy cieple mleko z cukrem i drożdżami, dolewamy do calosci, dokladnie mieszamy i odstawiamy na ok 30min.
    Po wyrośnięciu formujemy kuleczki. Odczekujemy ok 15 min i pieczemy do złotego koloru w 200°

Komentarze

Podobne przepisy