Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 1 łyżki mąki ,1 łyżki cukru, drożdży oraz 1/2 szkl.ciepłego mleka robimy rozczyn.Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na ok.15 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie ubijamy jaja z resztą cukru .W rondelku roztapiamy masło.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka,ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz sól.
Całość dokładnie wyrabiamy,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość, formujemy niewielkie kulki, nadziewamy kremem czekoladowym i układamy na blasze w odstępach.Smarujemy roztrzepanym jajem z 1 łyżką mleka,posypujemy kruszonką.Odstawiamy na 10 min.Pieczemy 25 min. w temp.200"C
Komentarze