BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne łakocie do herbaty lub porannej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki tortowej, 4 dkg drożdży,1 szklanka letniego mleka, 2 jajka,8 dkg masła,1/3 szklanki drobnego cukru,szczypta soli,krem czekoladowy(u mnie Nutella)

    Kruszonka:8 dkg mąki krupczatki, 8 dkg masła, 5 dkg cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego

Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1 łyżki mąki ,1 łyżki cukru, drożdży oraz 1/2 szkl.ciepłego mleka robimy rozczyn.Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na ok.15 min. do wyrośnięcia.
    W tym czasie ubijamy jaja z resztą cukru .W rondelku roztapiamy masło.
    Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka,ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz sól.
    Całość dokładnie wyrabiamy,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość, formujemy niewielkie kulki, nadziewamy kremem czekoladowym i układamy na blasze w odstępach.Smarujemy roztrzepanym jajem z 1 łyżką mleka,posypujemy kruszonką.Odstawiamy na 10 min.Pieczemy 25 min. w temp.200"C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy