Takie bułeczki będą idealne dla naszych milusińskich, możemy w nich przemycić mięso tak nie lubiane przez małych niejadków. Bułeczki świetnie smakują z domową wędliną lub sałatką.
1 godz. 50 min
Składniki:
-3/4 szkl.gotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego
-3 szkl. mąki
-45 g drożdży
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. ciepłej wody
-łyżka cukru
-1 łyżeczka soli
-3 łyżki oleju
-1 jajko
Bułeczki mięsno-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z cukrem . Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże,jogurt,wodę , jajko,olej sól oraz mięso, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
2. Wyrośnięte ciasto zarobić i uformować bułeczki (10 szt) na każdej robimy nacięcie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.20 min
.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok.20 nim. w temp. 200 stopni.
Komentarze