Bułeczki mleczne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne domowe bułeczki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej typ 450
    2 szklanki mleka
    50 g świeżych drożdży
    pół łyżeczki soli
    łyżka masła
    pół łyżeczki miodu

    mleko do posmarowania
    ziarna do posypania, u mnie: mak, siemię lniane zwykłe oraz złote, pestki dyni, ziarna słonecznika

Bułeczki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do dzieży robota wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, miód, masło w temperaturze pokojowej i mleko. Końcówką hak wyrabiamy elastyczne ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • ciasto 2. Ciasto wyrabiamy dwukrotnie w odstępach 30 minutowych.
  • bułki 3. Z tak przygotowanego ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami.

    Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut - do lekkiego zrumienienia.

    Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy