Bułeczki mleczne z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Białka (oddzielone od żółtek), z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę.
3.Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką. Składniki lekko wyrabiamy. Gdy się połączą, dodajemy letni tłuszcz, pianę z białek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Kiedy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na równe części. Każdą lekko rozwałkowujemy a na środek kładziemy łyżeczkę konfitur. Zlepiamy brzegi i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, miejscem zlepienia do spodu. Odstawiamy do wyrośnięcia.
5.Przygotowujemy kruszonkę. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 30 minut , aż bułeczki ładnie się zarumienią
Komentarze