Bułeczki musztardówki

0 (0 ocen)

Bułeczki doskonale smakują z wędliną, a także są świetnym dodatkiem, np. do kiełbasek z grilla.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej,
    jajko,
    1/2 łyżeczki soli,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    30g masła,
    pęczek natki pietruszki,
    150g żółtego sera,
    100ml mleka,
    50ml śmietany 18%,
    2 łyżeczki musztardy,
    gorczyca.

Bułeczki musztardówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe musztardówki 1. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę ser. Wymieszać.
  • surowe musztardówki2 2. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać z mlekiem, śmietaną i musztardą. Dodać do mąki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  • surowe musztardówki3 3. Formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami gorczycy. Piec ok. 20minut w temp. 190-200st. Ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy