200 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
100 g zakwasu pszennego
pół szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonych ziarem gorczycy
5 g drożdży
olej
1 łyżeczka musztardy
Bułeczki musztardowo - kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy oba rodzaje mąki,sól i mieloną gorczycę. Rozpuszczamy zakwas i drożdże w wodzie, dodajemy do mąki. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Wyrabiamy ciasto na natłuszczonej stolnicy , a następnie odstawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie znów wyrabiamy i odkładamy tym razem na godzinę, potem ciasto wyjmujemy, dzielimy na 8 części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Musztardę mieszamy z łyżeczką oleju i 2 łyżeczkami wody.Każdą bułkę głęboko nacinamy przez środek i smarujemy emulsją z musztardy, po czym sklejamy rozcięte ciasto. Bułeczki układamy na wysypanej mąką kukurydzianą blaszce i smarujemy je jeszcze po wierzchu, pieczemy w 180 - 190 stopniach około 25 minut.
Porady
Do bułeczek można dodać ulubione ziarna lub musztardę francuską, moja była miodowa
Komentarze