Bułeczki orkiszowo-pszenne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne bułeczki orkiszowo-pszenne, lekko słodkie. Super nadają się do słodkich dodatków takich jak miód czy dżem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
    250 g mąki pszennej,
    300 ml wody,
    1 łyżka masła,
    10 g drożdży suszonych,
    2 łyżki miodu,
    szczypta soli.

Bułeczki orkiszowo-pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże mieszamy z mąkami. Masło roztapiamy. Do mąk dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
    Ciasto dzielimy na równe częsci, formujemy bułeczki. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy na blaszce. Możemy posmarować mlekiem.

    Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Bułeczki możemy posmarować żółtkiem i posypać makiem lub sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy