Domowe pszenne bułeczki drożdżowe z płatkami słodkiej papryki
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach
ok. 150-200 ml ciepłej wody
Bułeczki paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać suszone drożdże, sól, cukier i suszoną paprykę. Sypkie składniki wymieszać i stopniowo dolewając wodę, zarobić ciasto – najwygodniej najpierw widelcem, a następnie dłonią. Kiedy przestanie kleić się do ręki, wyłożyć je na blat i wyrabiać jeszcze około 5 minut. Włożyć z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, przebić je ręką aby odgazować, uformować wałek i pokroić go na 6 części. Z każdej części uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obsychało i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Piec około 20 minut.
Komentarze