Bułeczki paprykowe

0 (0 ocen)

Domowe pszenne bułeczki drożdżowe z płatkami słodkiej papryki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżeczki suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach
    ok. 150-200 ml ciepłej wody

Bułeczki paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać suszone drożdże, sól, cukier i suszoną paprykę. Sypkie składniki wymieszać i stopniowo dolewając wodę, zarobić ciasto – najwygodniej najpierw widelcem, a następnie dłonią. Kiedy przestanie kleić się do ręki, wyłożyć je na blat i wyrabiać jeszcze około 5 minut. Włożyć z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, przebić je ręką aby odgazować, uformować wałek i pokroić go na 6 części. Z każdej części uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obsychało i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Piec około 20 minut.

Porady

Bułeczki są przepyszne zaraz po wystygnięciu.

Komentarze

Podobne przepisy