Bułeczki pieczarkowo- parówkowe

0 (0 ocen)

Są pyszne i mięciutkie, dlatego nie można się im oprzeć :)

Składniki:

  • 300 g mąki,
    2/3 szkl mleka
    20 g drożdży,
    4 łyżki oleju,
    4-5 parówek,
    1 cebula,
    200-300 g pieczarek,
    150 g sera żółtego,
    pół łyżeczki soli,
    pieprz

Bułeczki pieczarkowo- parówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do dużej miski, dołożyć drożdże rozpuszczone w 2/3 szklanki ciepłego mleka. Dodać sól i 4 łyżki oleju. Wyrobić ciasto i odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Podczas gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy farsz.
    Oczyszczone pieczarki oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Nadzienie doprawić solą i pieprzem.
    Parówki i ser kroimy na małe paseczki.
  • 3. Gdy ciasto nam wyrośnie, przekładamy na stolnicę, lekko posypaną mąką. Zagnieść kilka razy i rozwałkować na placek o grubości ok 5 mm.
    Z ciasta wyciąć kwadraty i wyłożyć na nie pokrojone parówki, ser i farsz pieczarkowy.
  • 4. Zawijamy kwadraciki, dobrze sklejając brzegi.
    Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, podczas pieczenia będą pięknie się rumieniły.
    Bułeczki ułożyć na blasze posypanej delikatnie mąką.
    Piec ok 20 minut w temp. 200 stop. C

Porady

Bułeczki można na koniec oprószyć kminkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy