Bułeczki pieczarkowo- parówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do dużej miski, dołożyć drożdże rozpuszczone w 2/3 szklanki ciepłego mleka. Dodać sól i 4 łyżki oleju. Wyrobić ciasto i odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
2.Podczas gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy farsz.
Oczyszczone pieczarki oraz obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Nadzienie doprawić solą i pieprzem.
Parówki i ser kroimy na małe paseczki.
3.Gdy ciasto nam wyrośnie, przekładamy na stolnicę, lekko posypaną mąką. Zagnieść kilka razy i rozwałkować na placek o grubości ok 5 mm.
Z ciasta wyciąć kwadraty i wyłożyć na nie pokrojone parówki, ser i farsz pieczarkowy.
4.Zawijamy kwadraciki, dobrze sklejając brzegi.
Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, podczas pieczenia będą pięknie się rumieniły.
Bułeczki ułożyć na blasze posypanej delikatnie mąką.
Piec ok 20 minut w temp. 200 stop. C
Komentarze