Bułeczki pieski

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne bułeczki nie tylko dla dzieci.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 125 g margaryny
    3 jajka
    600 g mąki
    50g drożdży
    200 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    rodzynki

Bułeczki pieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki pieski 1 1. Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  • bułeczki pieski 2 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Z ciasta tworzymy wałek i kroimy w paseczki.
  • Bułeczki pieski 3. Za pomocą noża nacinamy po bokach, tworząc uszy. Ostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min.
  • Bułeczki pieski 4. Po tym czasie dodajemy oczka i nosek z rodzynek i wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
  • bułeczki pieski 5. Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w temp. 180'C.

    Bułeczki te można jeść same lub jako kanapkę

Porady

Bułeczki smakują rewelacyjnie same, jak i jako kanapka z serkiem, szynką czy parówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy