Bułeczki pieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Z ciasta tworzymy wałek i kroimy w paseczki.
3.Za pomocą noża nacinamy po bokach, tworząc uszy. Ostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min.
4.Po tym czasie dodajemy oczka i nosek z rodzynek i wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem.
5.Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w temp. 180'C.
Bułeczki te można jeść same lub jako kanapkę
Porady
Bułeczki smakują rewelacyjnie same, jak i jako kanapka z serkiem, szynką czy parówką.
Komentarze