Bułeczki pszenne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne na śniadanie. Najlepiej smakują na ciepło :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki letniej wody
    1 1/2 łyżeczki drożdży
    1 1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    1 jajko
    2 łyżki masła

Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy wszystkie składniki. Od momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wyrabiamy jeszcze przez 5 min. Ciasto odstawiamy na 10 min. Po tym czasie wyrabiamy ponownie przez kilka minut. Ciasto powinno być prężne o konsystencji plasteliny. Przekładamy ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
  • 2. Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części formuję bułkę, lekko spłaszczoną. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia ( nie dłużej, bo stracą kształt kajzerek). Kajzerki można z wierzchu naciąć nożem.
  • 3. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-18 min w temperaturze 225 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy