Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy wszystkie składniki. Od momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wyrabiamy jeszcze przez 5 min. Ciasto odstawiamy na 10 min. Po tym czasie wyrabiamy ponownie przez kilka minut. Ciasto powinno być prężne o konsystencji plasteliny. Przekładamy ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
2.Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części formuję bułkę, lekko spłaszczoną. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia ( nie dłużej, bo stracą kształt kajzerek). Kajzerki można z wierzchu naciąć nożem.
3.Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-18 min w temperaturze 225 stopni.
Komentarze