Bułeczki serowe

0 (0 ocen)

Cała moja rodzinka uwielbia te bułeczki. Można je także nadziewać dowolnymi konfiturami.

Składniki:

  • ZACZYN:
    1/2 kostki drożdży,
    2 łyżeczki mąki,
    2 łyżeczki cukru,
    80 ml ciepłego mleka.

    CIASTO:
    1 kg mąki tortowej,
    płaska łyżeczka soli,
    10 dag cukru,
    kost. twarogu (250g),
    3 szkl. ciepłego mleka,
    10 dag roztopionego masła,
    jajko.

Bułeczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, mąkę i pokruszone drożdże wsypać do mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
  • 2. Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać rozgnieciony widelcem ser. Dodać zaczyn i stopniowo wlewać ciepłe mleko. Na koniec dodać letnie masło. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. z ciasta formować bułeczki. Ułożyć w małych odstępach na lekko natłuszczonej blasze i odstawićź na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem bądź sezamem. Piec 25 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy