Bułeczki słonecznikowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

bułki ze słonecznikiem i otrębami

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 350 gramów
    - słonecznik: 100 gramów
    - otręby prażone pszenne: 100 gramów
    - drożdże: 50 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 2 łyżeczki
    - letnia woda: 1.5 szklanki
    - margaryna Kasia: 50 gramów

Bułeczki słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże rozrobić z cukrem.
    Dodać sól, wlać wodę i wymieszać.
    Wsypać mąkę, otręby i słonecznik ( 1 łyżkę słonecznika zostawić ) i stopioną i wystudzoną Kasię i wyrobić ciasto.
    Po wyrobieniu ciasta odstawić je do wyrośnięcia.
    Gotowe ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kwadraty foremką do ciastek.
    Bułeczki posmarować wodą i posypać resztą słonecznika lekko go dociskając.
    Na wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bułki piec w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy