Bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

Aromatyczne bułeczki doskonałe nie tylko na śniadanie.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    2 szkl ciepłego mleka
    szczypta soli
    15 dag margaryny
    2 żółtka
    10 dag drożdży

    DODATKOWO:
    kilka plastrów sera żółtego
    kilka plastrów szynki
    6 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła
    sól gruboziarnista
    czosnek granulowany

Bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki, wbić żółtka, dodać szczyptę soli i wyrabiać, na końcu dodać rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrobić. Odstawić na ok 15 min, żeby ciasto odpoczęło i zaczęło rosnąć.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę, masło utrzeć na puch, dodać do niego czosnek, sól i pieprz.
  • 3. Po 15 minutach ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok 15x25 cm. Smarować masłem z czosnkiem.
  • 4. Ser i szynkę pociąć na małe kwadraty i układać naprzemiennie na rozwałkowanym cieście. Zwijać jak roladki, kroić w ok 6 cm plastry.
  • 5. Wierzch każdej bułeczki smarować białkiem i posypywać solą gruboziarnistą oraz czosnkiem granulowanym.
  • 6. Piec w 200* przez ok 35 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy