Bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki, wbić żółtka, dodać szczyptę soli i wyrabiać, na końcu dodać rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrobić. Odstawić na ok 15 min, żeby ciasto odpoczęło i zaczęło rosnąć.
2.Czosnek przecisnąć przez praskę, masło utrzeć na puch, dodać do niego czosnek, sól i pieprz.
3.Po 15 minutach ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok 15x25 cm. Smarować masłem z czosnkiem.
4.Ser i szynkę pociąć na małe kwadraty i układać naprzemiennie na rozwałkowanym cieście. Zwijać jak roladki, kroić w ok 6 cm plastry.
5.Wierzch każdej bułeczki smarować białkiem i posypywać solą gruboziarnistą oraz czosnkiem granulowanym.
Komentarze