Bułeczki szczypiorkowe

0 (0 ocen)

Smaczne i puszyste bułeczki z dodatkiem świeżego szczypiorku. Delikatnie pachnące, świetnie pasują do twarożku

Składniki:


  • 15 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    125 g mleka
    125 g wody
    1 jajko
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    4 łyżki siekanego szczypiorku
    30 g oleju
    500 g mąki pszennej typ 750
    1 płaska łyżeczka soli

Bułeczki szczypiorkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W kubku wymieszać mleko z wodą i lekko podgrzać. Dodać cukier i drożdże i mieszać aż do rozpuszczenia.

    Do misy robota wsypać natkę i szczypiorek, dodać jajko, olej oraz rozczyn.

    Na koniec wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować prostokąt.

    Ciasto pokroić na kwadraty i ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

    Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy