Tym razem bułeczki ze szpinakiem i migdałami. Szpinak uwielbiam także mogę go jeść w różnych kombinacjach. Dodałam sporo czosnku bo go uwielbiam ale można go pominąć jak ktoś nie lubi :-) są przepyszne
5 godz.
Składniki:
230 g mąki pszennej typ 650
90 g mąki żytniej razowej
1 dkg drożdży
70 ml wody
120 ml mleka
1 łyżka masła
szczypta soli
Bułki ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej misce robię zaczyn, wsypuję po łyżce mąki pszennej i chlebowej. dodaję drożdże, mleko letnie, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Przesypuję do zaczynu resztę mąki, dodaję sól, masło zimne rozpuszczone,mleko pozostałe i wodę. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Wałkuję ciasto na prostokąt.
Szpinak przesmażam na patelni, dodaję czosnek, sól, pieprz i otręby. Farsz wykładam na ciasto rozwałkowane, zwijam w roladę i tnę na paski 2-3 cm. Układam na blaszce do wyrośnięcia i piekę 30 min temp 190 stopni
Komentarze