Bułki ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tym razem bułeczki ze szpinakiem i migdałami. Szpinak uwielbiam także mogę go jeść w różnych kombinacjach. Dodałam sporo czosnku bo go uwielbiam ale można go pominąć jak ktoś nie lubi :-) są przepyszne

  • 5 godz.

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej typ 650
    90 g mąki żytniej razowej
    1 dkg drożdży
    70 ml wody
    120 ml mleka
    1 łyżka masła
    szczypta soli

    150 g szpinaku mrożonego
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    olej
    1 łyżka otrębów

Bułki ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce robię zaczyn, wsypuję po łyżce mąki pszennej i chlebowej. dodaję drożdże, mleko letnie, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Przesypuję do zaczynu resztę mąki, dodaję sól, masło zimne rozpuszczone,mleko pozostałe i wodę. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Wałkuję ciasto na prostokąt.
    Szpinak przesmażam na patelni, dodaję czosnek, sól, pieprz i otręby. Farsz wykładam na ciasto rozwałkowane, zwijam w roladę i tnę na paski 2-3 cm. Układam na blaszce do wyrośnięcia i piekę 30 min temp 190 stopni

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy